Passa al contingut principal

Formes de mentir i manipular.

 La mentida està en teoria socialment molt mal vista. Dir -li a algú mentider pot ser una de les majors ofenses que se li pot dir a una persona i generar una fort enfado, fins i tot portar a la violència. 

Si ofen molt acusar a algú de mentider per que és? Per que realment considerem que la mentida és una cosa molt dolenta? O per que socialment es considera una cosa molt dolenta? O per que tenim por de que si som considerats mentiders podem ser exclosos socialment, perdre molt del prestigi personal i professional. Podem arrivar a perdre molts diners? 

De fet acusar als poderosos de que menteixen al llarg de la història ha sigut una bona causa per castigar-los. I acusar de mentider ha sigut una bona font per comdemnar a algu. 

Però mentir diria que entenem el terme en general on darrera hi ha una voluntat de no dir la veritat i així perjudicar a l' altre i treure' n algún benefici propi. 

La realitat humana i l' experiència humanes són de tal quantitat i variabilitat que usant els fets que un l' interessi, triats amb mala fe un pot construir autèntiques mentides argumentals. 

O aquelles persones que continuament estan fen propaganda d' ells mateixos, en realitats però al final el que fan es tergiversar la pròpia realitat personal per que només escullen allò que els fa quedar bé i ho analitzen i ho plantegen de la forma que més propaganda o més bé els fa quedar. 

Afirmar coses que no són certes sense coneixement de causa, és mentir? Si jo dono una explicació d' algu i es falsa, he mentit? O només m' he equivocat? No tenia intenció de mentir però el que he afirmat no era cert. 

Afirmar coses o negar-les sense tenir una base sòlida de coneixement de causa és mentir? 

Dir una cosa i després dir que no l' has dita és mentir? 

I fins a quin punt les persones som conscients de que actuem així o ho fem per rutines aplicades durant tant i tant de temps. 






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Filosofia i democracia

  En una carta al director de lavanguardia un tal Josep Maria Torras Coll fa una petita disertació sobre per que la filosofia és marginada dincs el sistema educatiu.  No puc estar més d' acord amb aquest senyor. La filosofia és la principal eina de la raó que tenim els humans per reflexionar i aprofundir sobre la realitat. No hi ha millor forma per controlar a la societat que deixar els seu jovent sense capacitat de reflexió. 

Companys de bar.

És curiós que els amics d' un bar el tracte que es donen, les baralles de bar físiques abans eren abundants avui en dia ja no tant.  Però per què tantes baralles en els entorns socials i en aquest cas lúdics.  Un company en el bar veia com em donava un tracta vexatiu i humiliant. Volia estan a la mateixa taula que anés a demanar per ell quin era el wifi del local. I m' exigia a mi que l' anés a demanar justificant que estava mig metre més a prop del cambrer.  Era realment que li feia mandra demanar-lo a ell? Ja pot ser, era que a més em volia humiliar una mica? També pot ser i crec que la segona és la més provable tenint en compte la seva forma de ser i la forma de relacionar-nos els dos.  No deixa de ser curiós que els humans aprofitem les petites coses per humiliar-nos i matxucar-nos.  L' endemà és a dir avui he estat pensant del fet i el  mal regust de boca que m' ha deixat.  Ell segur que n' hi ha pensat en la situació i el seu comportament. Provab...